Färga håret Färga håret hemma Vilken hårfärg passar jag i Färga håret blont från brunt
Färga håret rött Färga håret svart Färga grått hår
Färga slingor hemma Färga löshår och skägg Tona håret hemma
Intensivtoning tips Bra hårfärg – tips Färga håret med Henna
Hårfärg produkter Hårfärg online Hur ofta kan man färga håret?
Färga håret när man är gravid Hårfärg för män
Färga håret hemma själv
Fråga vilken frisör som helst och de kommer förmodligen att avråda dig från att färga håret hemma. Visst kan det vara bra att testa att göra det på salong och särskilt om man har känsligt eller tidigare behandlat hår och särskilt om man vill ha en stor förändring eller vill ha ett komplicerat slingmönster. Men att färga håret hemma innebär för de flesta människor inget större problem. Ofta kan man även göra det helt själv även om det förstås är toppen om man kan få hjälp av någon. Tänk på att om man har långt hår bör man köpa två förpackningar.

Varning: Använd aldrig hårfärg till att färga något annat än just håret på huvudet, det kan vara väldigt farligt! Vill du färga fransar och bryn finns speciell färg för detta ändamål, använd det i stället.


Så här brukar man göra när man färgar håret hemma

  • Gör först ett hudallergitest. Det brukar gå till så att man applicerar lite av själva färgen (ej framkallningsvätskan) bakom örat (utan att ha på sig örhängen). Vänta sedan två dygn utan att tvätta bort vätskan för att se om en allergisk reaktion uppstår. Gör det det ska du naturligtvis inte använda hårfärgen. Det kan låta jobbigt att göra på det här viset men man kommer inte att kunna få någon ersättning från hårfärgens tillverkare om en allergisk reaktion uppstår och man inte gjort testet. Skulle du under hårfärgningens gång känna stark hudirration bör du genast avbryta.
  • Använd alltid skyddshandskar. Ett par sådana medföljer så gott som alltid men annars kan man köpa dem på Apoteket. Ta av dig kläder du är rädd om och ha t.ex. bara på dig underkläder. Ta fram en handduk du inte är rädd om att lägga över axlarna vid behov.
  • För det mesta när man färgar håret hemma brukar kitet bestå av två olika vätskor som ska blandas – en färgvätska och en framkallningsvätska. Läs på förpackningen vilken vätska som ska hällas i vilken flaska. Skaka sedan om flaskan så att de två vätskorna blandas ordentligt. Därefter är det väldigt viktigt att man lättar på flaskans tryck genom att öppna den, annars kan den explodera. Man får inte spara blandningen till senare utan den ska användas direkt. Vilken färg blandningen antar har ingenting att göra med hur håret sedan blir.
  • Om du färgar håret för första gången masserar du helt enkelt in färgblandningen i hela håret och väntar så länge som det står på förpackningen.
  • Har du däremot färgat håret förut och vill färga en utväxt kan du först applicera blandningen i hårrötterna och låta verka ca 2/3 av tiden (beror på vad det står på förpackningen) och sedan applicera i resten av håret och låta verka tiden ut. Men ibland har jag färgat bara utväxten och det har också fungerat. Då slipper man slitage på resten av håret om man färgar håret hemma ofta.
  • Stoppa in håret i en duschmössa eller liknande och ta en kaffe medan det verkar. Ställ en klocka på ringning om du är en sådan som har lätt för att glömma bort tider.
  • Skölj ur hårfärgen när tiden gått ut. Var försiktig när du gör detta och gnugga inte hårt eftersom håret och framförallt färgen kan vara lite ömtåliga. Detta gäller även senare tvättar.
  • Ofta medföljer en sorts inpackning när man färgar håret hemma. Använd denna efter att hårfärgen sköljts ur och låt verka ett par minuter innan du även sköljer ur den. Spara lite till nästföljande tvättar. Denna inpackning brukar ibland vara bättre än glansspray!