Färga håret Färga håret hemma Vilken hårfärg passar jag i Färga håret blont från brunt
Färga håret rött Färga håret svart Färga grått hår
Färga slingor hemma Färga löshår och skägg Tona håret hemma
Intensivtoning tips Bra hårfärg – tips Färga håret med Henna
Hårfärg produkter Hårfärg online Hur ofta kan man färga håret?
Färga håret när man är gravid Hårfärg för män
Färga grått hår
Grått hår behöver absolut inte ha med hög ålder att göra. Det är inte helt ovanligt att man får sitt första gråa hårstrå i tonåren. Grått hår är ärftligt och beror på hårtypen, inte på någonting man har gjort. Om man är blond kommer det gråa att synas betydligt mindre än om man är mörkhårig. Man blir gråhårig därför att hårets pigment, melaninet, i hårroten minskar.

Att färga grått hår är svårare än man tror. Som ung tror man att det inte kommer att göra så mycket att bli gråhårig eftersom man ändå kan färga håret. Men så enkelt är det tyvärr inte för de flesta. Även om hårfärgförpackningarna lovar att de "täcker grått hår till 100%" så har åtminstone jag aldrig stött på ett märke som håller vad det lovar. Det här är säkert mycket individuellt men efter en tvätt eller två efter färgningen kan åtminstone jag se en massa silvriga hårstrån lysa fram igen. Att grått hår är svårare att färga beror på att det lättare avvisar hårfärg på grund av den minskade mängden melanin.

Därför gäller det att tänka kreativt när man färgar grått hår. För det första, olika produkter är olika bra. Själv rekommenderar jag varmt L’Oreal Preference som ger den allra starkaste, distinkta och mest hållbara färgen av alla märken där ute (jag har testat de allra flesta och även samtalat med andra människor samt försäljare av hårfärg).


Grått hår


En smart lösning om man har mörkt hår som börjat gråna är att ljusa upp det ett par nyanser. Då kommer det gråa håret automatiskt att synas mindre även om färgen lossnar lite från det. Dessutom blir det mindre kontrast mellan de grå håren som färgas och de som ännu inte grånat (de grå är ju ljusare från början så de kommer obönhörligen att få en ljusare färg än håret som inte är grått). Jag syftar då inte på gammaldags blekning utan idag finns faktiskt många hårfärger som rätt så skonsamt kan ljusa upp håret ganska mycket (L’Oreal har många färger av den typen). Titta på baksidan av förpackningen. Där kan du se bilder på hur man visar att mörkt hår efter färgning kan bli ljusare. Ett annat tips är att färga ljusa slingor där det gråa håret syns som mest. Det brukar vara på sidorna av huvudet och just där kan det se väldigt bra ut med slingor. Dock ska man komma ihåg att det sliter rätt mycket på håret att bleka slingor.

När man färgar utväxten kan man försöka att inte färga resten av håret. På så sätt slits det minimalt. Anhängare av alternativa kläder känner redan till hårfärgen Manic Panic som är helt organisk samt ovanligt hållbar och distinkt utan att slita speciellt mycket på håret. Problemet med den är att färgerna är lite väl extrema, men den duger om man t.ex. vill ha svart hår. Har du stora problem med att få hårfärg att fästa på grått hår rekommenderar jag att du går till en salong och beskriver problemet för dem – de använder nämligen inte samma färger som man kan köpa i butikerna och har dessutom stor kunskap och erfarenhet.