Färga håret Färga håret hemma Vilken hårfärg passar jag i Färga håret blont från brunt
Färga håret rött Färga håret svart Färga grått hår
Färga slingor hemma Färga löshår och skägg Tona håret hemma
Intensivtoning tips Bra hårfärg – tips Färga håret med Henna
Hårfärg produkter Hårfärg online Hur ofta kan man färga håret?
Färga håret när man är gravid Hårfärg för män
Bra hårfärg - tips
Hur fungerar hårfärg egentligen, vad är det som gör att vi nuförtiden kan färga håret i nästan vilken nyans vi vill? Jo, permanent hårfärg består ofta av själva färgen och en framkallningsvätska. Dessa två vätskor reagerar tillsammans och gör så att hårstrået sväller upp. Detta i sin tur gör det mottagligt för färgen att tränga in. Inuti hårstrået finns melaninet, hårets pigment, och detta ljusnar först av färgen för att sedan anta den nya färgen.

Här kommer några tips på bra sorter och märken på hårfärg.


Olika sorters hårfärg

Det finns tre olika huvudsorter av hårfärg: Toning, intensivtoning och permanent hårfärg. Toning sitter i bara några tvättar (kanske fyra till sex), intensivtoning sitter i flera tvättar (ca 8-16) och tvättas gradvis ur. Permanent hårfärg å andra sidan sitter i tills man klipper bort håret. Dessa är grundreglerna men i verkligheten kan det faktiskt vara så att viss intensivtoning kan sitta i lika bra som permanent färg och att permanent färg, om inte tvättas ur så i alla fall bleknar och blir mindre intensiv. Både permanent färg och intensivtoning kan ljusa upp håret några nyanser men självklart är förstnämnda gör detta på ett tydligare sätt. Idag behöver man inte bleka håret först och sedan färga det om man bara vill göra det lite ljusare utan många märken har en grupp nyanser som bleker håret lite grann. Titta på förpackningen där man kan se hur olika naturliga hårfärger blir efter färgning.

En helt annan kategori av hårfärg är Henna.


Vilka märken på hårfärg är bra?

Jag har testat de flesta märken på hårfärg som säljs idag och vill påpeka att det jag har kommit fram till är min åsikt och det som fungerade bäst för just mitt hår. Man måste prova sig fram för att hitta det som passar en själv bäst. Generellt ska man dock hellre köpa ett bra märke än en väldigt specifik färg som ser bra ut på förpackningen. Det blir sällan så i alla fall utan snarare är det mycket svårt att veta i förväg hur det kommer att bli.

Efter att ha pratat med en försäljare på H&M som själv testat alla märken fick jag tipset att köpa L’Oreal Preference. Hon påstod att det var det märke som gav det allra mest distinkta och hållbara resultatet. Innan jag provade det hade jag provat de flesta andra märken utan att bli riktigt nöjd men efter att ha gett det en chans höll jag med henne. L’Oreal var absolut bäst, åtminstone för mitt hår. De har också ett stort utbud av färger som ljusar upp en aning.

Många jag har pratat med talar sig även varma om Jane Hellens Mood som jag också tycker är ett av de bättre märkena på hårfärg. Enda nackdelen är att det kan vara svårt att få tag på.

På tredje plats måste jag nog ändå säga Schwarzkopf. De har riktigt snygga färger också och är väldigt bra på intensivtoningar.

Vill du färga håret i en "tokig" färg rekommenderar jag att du testar Manic Panic som till exempel finns att köpa hos Rock me.

Efter du har färgat håret kan det vara bra att använda en vårdande inpackning under några månader.